CASA RAIO DO SOL
Ons eigen kleine paradijs in Portugal

De omgeving en bezienswaardigheden.

Onze appartementen liggen in de gemeente Sátão, een plaats in centraal Portugal, regio Viseu.
Sátão ligt 35 minuten rijden ten noordoosten van de regio hoofdstad Viseu. 
De omgeving van Sátão heeft veel te bieden. Bossen, heuvels, een rivierrijke omgeving en ook cultuur en historische plaatsen liggen binnen handbereik.

In Sátão vind je de meeste voorzieningen die je nodig hebt tijdens je verblijf.
2 supermarkten, verschillende banken, diverse restaurants en barretjes, 2 gemeentelijke zwembaden en diverse winkeltjes.
Ook bevindt er zich op 10 minuten rijden een prachtig rivierstrand; Praia fluvial do Trabulo waar je heerlijk kunt zwemmen en relaxen.

De ligging maakt het de ideale uitvalsbasis om centraal Portugal te ontdekken. 

Diverse belangrijke uitvalswegen richting bijvoorbeeld Viseu en Porto (met het dichtstbijzijnde internationale vliegveld) zijn makkelijk aan te rijden vanaf Sátão.
Ga je via de A25 richting het oosten, dan zit je zo bij de Spaanse grens en de vesting stad Cuidad Rodrigo (Spanje).
Ga je richting het westen over de A25 dan zit je met 65 minuten in Aveiro, een plaats aan de Atlantische kust, ook wel het Venetië van Portugal genoemd.

Kom je voor de natuur, de bergen en in de winter zelfs sneeuw, dan is nationaal park de Serra de Estrela de plek om te bezoeken.
65 minuten rijden ten zuidoosten van Sátão vind je dit natuurpark, het grootste van Portugal, met diverse wandel routes en de hoogste berg van Portugal; de Torre.
Voor meer informatie over het park kijk je op: https://natural.pt/protected-areas/parque-natural-serra-estrela?locale=en

Ter indicatie wat afstanden en informatie.

Houdt er rekening mee dat de A25 een tolweg is, welke is voorzien van een E-tol systeem.
Voor meer informatie over hoe dit werkt, ga naar portugaltolls.com/en of portugaltolls.com/faq-perguntas-frequentes.

Sátão --> Vliegveld Porto              1 uur en 45 minuten.
Sátão --> Viseu                                              35 minuten.
Sátão --> Aveiro                                             70 minuten.
Sátão --> Lamego                                          50 minuten.
Sátão --> Peso da Régua (Douro vallei)      60 minuten.
Sátão --> Spaanse grens                              75 minuten.
Sátão --> Ciudad Rodrigo (Spanje)             90 minuten.
Sátão --> Salamanca (Spanje)      2 uur en 15 minuten.             


Viseu
Viseu is een stad en tevens een district in Portugal . Viseu ligt in het noorden van Portugal en is het kruispunt tussen de zeehaven van Aveiro aan de Atlantische kust en Salamanca in Spanje. Wijn is een belangrijk product in deze regio. De stad is rijk aan kloosters, kapellen en kerken en heeft een historische wijk, Centro Historico. Deze wijk heeft smalle straatjes, verborgen steegjes en prachtige trappen. Naast de belangrijke kathedraal zijn er nog 6 belangrijke kerken, 4 kapellen, 2 kloosters en een bisschoppelijk paleis. Viseu is de geboorteplaats van een van de grootste Portugese schilders uit de 16e eeuw, Vasco Fernandes, beter bekend als Grão Vasco. 
In Viseu vind je verder alle gewenste faciliteiten waaronder grote winkelcentra als Palácio do Gelo shopping.

Aveiro
Aveiro is gelegen aan zee en aan de rivier de Ria en wordt doorkruist door kanalen waarop de moliceiro-boten rondvaren. Deze slanke, kleurrijke boten die vroeger dienden om algen en zeewier uit de Ria te halen, worden nu gebruikt voor toeristische boottochten. U kunt de stad ook moeiteloos te voet bezoeken want alles is vlak. Wie van fietsen houdt, kan gebruik maken van de ”bugas” –fietsen die door de gemeente Aveiro gratis ter beschikking worden gesteld.
Aveiro beschikt over een aantal gebouwen in Art Nouveau stijl die u zeker niet mag missen.

Lamego
Ongeveer 10 kilometer van de oever van de Douro rivier in Noord Portugal, beleefde Lamego een periode van grote rijkdom in de 18e eeuw, toen de stad de zogenoemde “fine wine” produceerde, die later de wereldberoemde Port wijn zou voortbrengen. Het is een erg oude stad, die al in de zevende eeuw tot bisdom werd benoemd door de Visigothen onder de naam Lamecum.
Later was het gedwongen tot hetzelfde lot als de vele andere dorpjes en steden die daarna Portugees werden: het werd veroverd door de Moren, heroverd door de Christenen, waarna het weer in moslimhanden terecht kwam. Uiteindelijk werd het in 1057 heroverd door Ferdinand I de Grote, koning van Castile en León en de overgrootvader van D. Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Overblijfselen van deze middeleeuwse tijden is het kasteel op de heuvel, dat uitkijkt over de stad, de kathedraal, de beroemde trappen en het kleine kerkje Santa Maria de Almacave.

Peso da Régua (Douro vallei)
Gelegen aan de rivier Rio Douro heeft dit stadje een belangrijke rol gespeeld in de productie en handel van de Portwijn, aangezien hiervandaan de wijnvaten per "rabelo" (boot) naar Vila Nova da Gaia werden vervoerd, waar de wijn in de kelders rijp werd.
In deze streek worden de wijngaarden op terrassen langs de rivier verbouwd. Vanaf verschillende uitkijkpunten kunt u deze prachtige vergezichten bewonderen. Vooral São Leonardo in Galafura en Santo António do Loureiro bieden een prachtig uitzicht.
Een aanrader is een van de wegen te nemen die langs de Douro lopen en een prachtig uitzicht geven op de heuvels met hierop de wijngaarden van de verschillende wijnhuizen, welke de beroemde Portugese wijnen maken. Velen bieden tegen een vergoeding de mogelijkheid om hun wijnen te proeven.

Cuidad Rodrigo

Cuidad Rodrigo is een prachtig, versterkt (vesting)stadje, in het zuidwesten van de provincie Salamanca (Castilie-Leon), op de grens met Portugal.
Het stadje ligt gelegen op een top van een heuvel, boven de Río Águeda, met een mooie brug met Romeinse fundamenten.
Het is één van de interessantste steden van de provincie Salamanca met mooie oude gebouwen, kerken, paleizen en herenhuizen die onder monumentenzorg staan.
De stad wordt elk jaar door tienduizenden toeristen bezocht die vooral komen voor de mooie Romaanse Kathdraal en de stadsmuren welke je al van verre kunt zien.